Bron: www.nudeboerop.nl

‘Hoogheemraadschap wordt te duur’

De kosten van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier lopen te ver op en de veiligheid laat te wensen over. Dat zijn volgens peenteler en –handelaar  Jos de Boer in Westwoud de speerpunten van waterschappartij Boeren Burgers Waterbelang, die 18 maart meedoet aan de verkiezingen. ,,Mijn kleinkinderen kunnen dit schap straks niet meer betalen. Ondertussen neemt de kans op wateroverlast en ziekten toe.”

Jos de Boer over waterschap HHNKDe partij is in 2009 opgericht, volgens De Boer omdat de samenwerking met waterschapsbestuurders die namens LTO Noord kandidaat waren te wensen overliet. Inmiddels is er weer toenadering tussen de partijen, die allebei opkomen voor het agrarisch belang binnen het schap. BBW kiest daarbij ook bewust voor de burgers, omdat de partij signaleert dat de invloed van de agrariërs in het bestuur afneemt. ,,Er zijn steeds minder boeren, dus ligt het voor de hand dat de invloed afneemt. Anderzijds zien we ook meer natuurliefhebbers binnen het bestuur, plus mensen die niet op de platteland wonen.” Op de lijst van BBW staan 42 kandidaten met een uiteenlopende achtergrond. De Boer staat op 2.

 

Weil en Lyme
Hoewel BBW al drie vertegenwoordigers in het bestuur van het hoogheemraadschap heeft, slaagt de partij er volgens De Boer nog onvoldoende in het beleid aan te passen. ,,Bovendien zitten we nog met de gevolgen van de beslissingen van eerdere besturen. Bijvoorbeeld de aanleg van de natuurvriendelijke oevers en de uitbreiding van de natuur. Door dat beleid zitten we nu met een grote hoeveelheid ratten in het gebied. Die zorgen voor problemen, zoals de ziekte van Weil.” Dat is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door rattenurine in het water.
,,De natuurgebieden en het hoge gras – er wordt nog maar twee keer per jaar gemaaid – geven teken weer meer kans.  We zien dan ook een toename van het aantal gevallen van de ziekte van Lyme.” Lyme wordt veroorzaakt door besmetting na een tekenbeet.

‘Op de lat gezet’
Het hoogheemraadschap moet zich veel meer gaan richten op de kerntaken, vindt De Boer. ,,Veiligheid en schoon water.” Op die manier wil de partij ook de uitgaven van het schap terugdringen. Hollands Noorderkwartier rekent nu de hoogste belasting van alle waterschappen in Nederland, onderzocht de Rijksuniversiteit Groningen. Bevolkingsdichtheid en geografische spreiding zijn de oorzaak, volgens het schap. De Boer: ,,Onzin. Er is jarenlang veel te veel uitgegeven. De schuldenlast wordt te groot, het is allemaal op de lat gezet. Straks wordt het hoogheemraadschap onbetaalbaar.”
Dat wil niet zeggen dat maatregelen als dijkverzwaring of het terugdringen van zoute kwel niet meer mogelijk zijn. ,,In het verleden zijn de verkeerde keuzes gemaakt, zoals de verzwaring van de IJsselmeerdijk. Dat project is onnodig, maar het wordt uitgevoerd om er subsidie uit Brussel mee binnen te halen.”
BBW ziet veel meer in andere maatregelen, zoals het vergroten van de wateruitslagcapaciteit. Volgens De Boer zijn in het verleden duikers aangelegd en sloten gedempt, terwijl rekening is gehouden met het uitslaan van veertien millimeter water per ag. Tijdens buien valt echter soms vijftig millimeter per dag. ,,Dan draaien boeren weer op voor de waterberging en de overlast. Er is nu een schaats- en vaarroute, waarin grotere duikers zijn aangelegd. Rond die route zien we helemaal geen wateroverlast meer. Daarom trekken we ook op met de KNSB, hier ligt een gezamenlijk belang.”

Riet en water bij Opmeer

KIES VOOR EEN FRISSE WIND DOOR ONS HOOGHEEMRAADSCHAP

JSN Mico template designed by JoomlaShine.com